Vi har som tradition att åka på julbord varje år med familjen. Det är inte en jättegammal tradition. Vi har gjort det i fem-sex år. Det var minstingen som tyckte att vi måste göra det. Kanske för att det var efter ett julbord som han blev bekräftad att han fanns i magen. Och gärna till olika ställen för att kunna betygsätta de olika. Vi hade också i år ett bokat. Det skrev jag om i ett annat inlägg som du kan läsa här. Nu har det blivit avbokat. Inte av oss utan av restaurangen.
Anledningen till avbokningen är att de får inte ekonomin i att göra julbord till oss som ännu inte avbokat. Det var tanken att vi skulle gått nästa helg. Nu blir det alltså inte så. Vi vill inte åka utanför regionen. Med tanke på äldsta sonen och att inget helst ska ändras så kan vi heller inte boka något nytt med risken att det också måste avbokas. Därför ska vi ha ett eget julbord hemma i år. Ett som som ska vara som ett utejulbord.
Det är inte görligt. För en av tjusningarna med ett julbord är att man kan ta lite eller inget av en massa saker som man annars inte har. Och som alla kanske inte tycker om. Vilket innebär att det inte blir en massa rester att tänka på. Eftersom jag har blivit så himla ångestfylld kring vårt klimat så måste jag nu tänka ut ett fantastiskt julbord som inte gör att det blir rester som ingen äter.
Vad måste då finnas på ett extra julbord? Jansson måste vara nummer ett. Frågar du maken så tror jag han svarar prinskorv och sedan jansson. Köttbullar nummer två. Julskinka nummer tre. Sedan kommer lullullet. Vad måste du ha med på ditt julbord?
Minstingen tycker att kroppkakor måste finnas på ett julbord. Vilket är jättegott men inte alldeles nödvändigt för mig. Något som jag gärna har på ett julbord är rotlåda. Det är fantastisk gott tillsammans med övriga sakerna på julbordet. Långkål vill jag också gärna ha. Rotlåda kan jag göra för det tycker också maken om. Men det brukar vi ha på julen så det är inget nödvändigt. Det finns aldrig på julbord som vi äter ute. Det är mer vårt egna. Långkål däremot har vi aldrig för att det är typ jag som äter det.
Sill är inte en nödvändighet men kul att ta en bit eller två på ett julbord. Med mina bägge barn så går det bort. Burken kommer bara bli stående. Äldsta sonen måste ha tjocka revbensspjäll annars är det inget julbord för honom. Så då har vi än så länge jansson, köttbullar, skinka, prinskorv, revbensspjäll samt kroppkakor. Om alla ska få sin ”måste”-rätt. Mycket protein och lite grönt.
Om skinka finns så måste ju rödbetssallad, senap och äppelmos finnas. Annars går skinkan bort. Angående skinkan har vi också olika smaker. Vissa vill ha den lite torr medan andra vill ha den saftig. En del mer salt än andra. Det är inte lätt att göra ett julbord som ska vara extra ordinärt och samtidigt vara miljövänligt vad gäller spill.
Jag har inte ens kommit in på desserten. För den är precis lika viktig (för mig). Att ha ostkaka med hjortronsylt och grädde är ju ett måste. Den går också att köpa god eftersom vi bor där vi gör. Men övrigt vad ska det vara då? Någon pralin? Det skulle man också kunna köpa färdiga. Vi har flera duktiga pralinmakare i bygden. Chokladmousse. Det skulle äldsta sonen ta. Minstingen skulle nog ta något om det fanns medan maken inte skulle ta något. Kaffe eventuellt.
Kan ni hjälpa mig? Vad ska vi ha för lullull? Jag behöver påbörja snart för att hinna med alla momenten.
Ta hand om dig. Vi hörs imorgon.
Gravad lax, några rullade skivor på en assiett och en lite skål hovmästarsås brukar få plats bredvid
Ägghalvor, med majo/cremefraiche, några med kräftstjärtar, några med stenbitsrom, dekorerade med 1/4 skiva citron, lite rödlök, dill eller hur mycket du orkar
Rödkålssallad, hyvla med osthyvel, apelsin och granatäppelkärnor, persilja
Klart du måste ha långkål, jag gör en stor sats och äter till allt…
Pepparkakor och ädelost
Ris á la Malta
Ägghalvor måste vi ju ha! Tack. Det kommer dessutom gå åt innan det blir rester. Rödkålssallad lät bra. Det kommer vi kunna äta som rester. Problemet med långkålen är att jag gör min skinka i ugn. Så jag får inget spad. Inte samma sak med stuvad grönkål (enligt mig). Ris á la Malta är en höjdare. Kan finnas på listan. Tack för alla tipsen!
Jag gör min långkål med buljongtärning eller fond. När jag jobbade i Gislaved gjorde jag med grönsaksbuljong så alla kunde äta och det blev uppskattat. Även av dem som redan tidigare var grönkålsätare
Då är det det som blir alltså. Jag testar och ser om jag även gör nästa år 🙂