Det sista kvar i burken, flaskan, påsen eller vad det än är, det är inte lika eftertraktat som den nyöppnade. Det tror jag gäller oss alla. Att öppna en ny burk med marmelad och få ta först. Det är underbart. Ännu bättre på ett hotell. Att det inte är någon annan än jag som rört burken och får ta först. Eller att skära upp en färsk limpa med första brödskivan. Det är mycket godare än att få ta den torra sista skivan.
Det är godare i början. Jag tror vi kan enas om det. Mycket på känsla av orördheten men som bröd eller läsk när det blivit torrt och avslaget då är det godare med det nya. Brödet kan man rosta så blir det bättre. Inte som nytt färskt men som nytt på ett annat sätt. Läsken är svår att göra något åt. Om man inte som mig har en make som föredrar det sista i flaskan framför det nya. Så klart kan det vara så med läsken. Att man föredrar utan bubblor. Men då tänker jag att man dricker annat än det som innehåller bubblor från början.
Crème fraîche är en sådan sak som jag inte skulle bry mig om ifall det var början eller slutet. Jag tycker den smakar lika oavsett. Sedan spelar det roll om det är enbart du som är och gosar i burken eller om det är flera på en buffé. Men nu utgår vi från att den står i mitt kylskåp och jag är ensam som tar ur burken. Då spelar det ingen roll. Skulle det spela roll för dig? Hur är det med andra saker? Chips? Jordnötter? Kaffe? spelar det någon roll för dig om det är början eller slutet?
För äldsta sonen spelar det alltid roll. Spelar ingen roll om det är avslagen läsk eller om det är crème fraîche som är i slutet. Eller gurkan, eller tomaterna, eller chipsen, eller mjölken… Allt som är på slutet har han en svårighet med. Och det för att det smakar annorlunda. Jag känner det, du känner det inte. Men det gör han. Det smakar annorlunda. Precis som han känner att djuren har ätit något annorlunda efter årstid, då smakar crème fraîche annorlunda.
Hur blir det då för någon som är autistisk och tänker på allt att inte kunna äta upp allt. För vad händer med alla annat om han inte äter det som går att äta? Det blir dyrare, för honom och miljön. Han behöver åka till affären mera. Det är många faktorer som då förändrar läget om du inte tar slut på det i burken. Eller flaskan eller påsen eller vad det nu då gäller.
Det slutar med att han äter upp allt. Men det kan ta lite tid. Han samlar mod eller allt som inte är gott till samma tillfälle. I början när jag handlade åt honom så brukade jag slänga det som var kvar och ställa in de nya. Efter ganska lång tid så kom det fram i ett annat samtal där han berättar för någon annan att jag gjorde så. Och han inte förstod varför. Han skulle ju äta upp det fast inte då. Nu handlar han själv och jag hjälper honom ibland. När jag då kommer så kan det se ut så här.

Alla dessa ”gamla” har en slatt kvar. Som då ska användas vid ett tillfälle. De nya burkarna ställde jag på hyllan över. Vilket är fel plats. Vilket han också påpekar att han ser ovh känner vilka som är nya. De behöver inte stå på en annan hylla. Den hyllan är till för köttfärsen. Hur har du det i ditt kylskåp? Och tömmer du allt det som har slattar kvar? Gör du det tillsammans med att du öppnar en ny eller samlar du på dig?
Man brukar säga att alla sätt är bra utom de dåliga. I detta fallet stämmer det så bra. Det dåliga skulle ju vara att slänga alla slattar. Och att då spara allt till ett tillfälle är ett bra sätt. Jag brukar ta det sista och sedan påbörja ny. Jag har fått påbrå av min mamma att det kan också blivit för gammalt och jag använder det ändå. Jag smakar och luktar alltid. Så det är aldrig dåligt när jag använder det. Då åker det i soporna. Går du på datummärkningen eller går du på egen känsla?
Ta hand om dig och ditt kylskåp. Vi hörs imorgon.