Vi åt semlor igår. Vilket är fusk. Fettisdagen är först på tisdag. Jag äter en semla om året. Ibland två men väldigt sällan flera. Jag tycker om semlor men det räcker med en om året. Den semlan som det blev i år är väldigt mastig. Lyxsemla heter den också.

Den är en variant-semla. Egentligen tycker jag mer om vanliga semlor än varianterna. Fast jag tycker också det är väldigt roligt att prova nya saker. Denna provade jag förra året första gången. Den är så god att den kommer det bli fler gånger. Kanske inte nästa år igen. Den är gjord på wienerdeg med mandelmassa som vanligt. Sedan är det mandelmassa på locket med flagad mandel på. Samt vaniljkräm och grädde i.
Det låter mycket. Vilket det är men vaniljkrämen gör att den bli mindre mastig och jämnar ut smakerna. Jag vet inte om det är rätt men den bästa beskrivningen jag kan ge.
Semlor äter man inför 40 dagars fastan innan påsk. Under fastan så är det inget frossande eller kött utan återhållsamhet som gäller. För att äta upp sig lite (eller bara få festa på gott) så åt man då semlor innan fastan. Vi har ätit det sedan medeltiden. Frossa som man aldrig göra men enligt sägnen så dog Adolf Fredrik 1771 på grund av det. Att han glufsade i sig 14 hetväggar på fettisdagen.
Jag vet inte om det är sant men jag avslöjar att jag skulle nog gå det ödet till mötes om jag försökte trycka i mig 14 lyxsemlor efter varandra. De är så stora att man skulle kunna dela på en och ändå vara nöjd.
Nu får det bli fasta för oss. För en räckte som frossa för oss på vår fuskdag.
Ta hand om dig. Vi hörs imorgon.