Fuktmätare och nötkakor

Dagens ämnen blir kakor eller kaka är nog mer korrekt. Det blir blommor och inte bin utan vatten. Jag börjar med blommorna. Det kan ingen ha missat vid det här laget att blommor och trädgård har blivit min grej. Jag gör inte allt perfekt, jag har mycket att lära men jag gör det mycket och då lyckas en hel del. Nu är det vinter och kallt och trädgården är mycket i dvala. Även om jag såg en maskros i rabatten igår. Som levde och mådde väl trots flera nätters minus.

Trots vinter och kallt så är inte allt trädgårdsarbete över. Julrosorna trivs prima ute. Och som vanligt när jag är i favoritbutiken så hittar jag något fint. Jag var där för inomhusblommor. Som jag inte är riktigt lika haj på ännu. Jag åkte därifrån med en hel del nya inomhusblommor och en julros. En fantastisk julros i lila toner. Det gick inte att lämna utan den. Igår fick den komma ner i jorden tillsammans med några andra blommor som jag inte vet vad de heter. Jag hoppas alla överlever till nästa år och ännu längre.

Pryder fint vid trappan.

Nu står blommorna vid trappan och hälsar välkomna till gästerna. (Som inte är så många nu för tiden). Det blev jättefint. Kanske att det ska utökas med någon blomma till. För när jag köpte blommorna så tänkte jag de skulle vara i en annan kruka. Så blev det denna istället. Båda har haft dahlior i sig. Som jag hoppas överlever till nästa år. Men knölarna ligger lite enklare än i jord just nu. Det blev denna stora varianten, som passar bra vid trappan. Om det inte blir fler blommor så blir det väl granris. Jag är nöjd så länge.

En väldigt bra grej som bästa experten frågade om jag inte behövde var en fuktmätare. Har du en sådan? Jag undrar varför jag aldrig har haft en! Tur att Växtkraft är så kunniga att de kan tala om för mig vad jag behöver. Mina ärvda blommor har satt livet till nästan allihopa så jag frågade efter tåliga blommor. Blommor som överlever att man glömmer vattna. Fredskallorna är bra för de slokar. Vilket blir tydligt att de vill ha vatten.

Fuktmätare.

Nu när jag har den fantastiska fuktmätare och jag kom hem och mätta mina växter så visade alla på rött. Inte blommorna jag precis köpt. De har blivit gullade i affären. Nu kommer det bli tuffare för mina nya blommor. Fuktmätaren är ännu bättre för att veta om jag ska vattna mina kära blommor i förrådet. Där var det mesta rött också. En av pelargonerna var inte på rött. Annars ville alla ha vatten. Fuktmätaren tror jag kommer göra mig till bäst även på inomhusblommor. Jag har lärt mig att vanligast döden för blommor är att de får för MYCKET vatten. Jag kan tala om att den vanligaste döden för alla blommor som bott hos mig är TÖRST. Eller ensamhet. Nu ska det bli ändring på det.

Nu till nästa ämne. Mina nötkakor. De som jag testat på ett kondis i Hudik och som jag vill kunna äta mer av. Vilket innebär att jag behöver baka. I förra veckan så gjorde jag första försöket. Den är jättegod. Men den skulle kunna bli bättre i botten. Jag gjorde en mördeg med mandelmassa i. Den blev inte riktigt så seg som jag skulle vilja ha den. Den blev också lite för tjock. Fast för ett första försök så är jag väldigt nöjd. Nu till varför ämnet är med, har du något tips på vad man skulle kunna ha i botten? Jag funderar på om man skulle kunna ha något liknande kolakaka? Här följer receptet:

Nötkakor à la Josefin

  • Deg:
  • 175 gram kallt smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 300 gram Mandelmassa
  • Nötkladd:
  • 350 gram hasselnötter
  • 100 gram sesamfrön
  • 100 gram pumpakärnor
  • 50 gram solrosfrön
  • 300 gram smör
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 dl ljust moscovadsocker
  • 6 msk grädde
  • 6 msk vetemjöl

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med degen. Nyp ihop smör blandat med mjöl, socker samt mandelmassa. Arbeta därefter snabbt i ägget så att du får en jämn deg. Låt ligga i kyl en stund.

Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd (räcker med botten)form som är ca 25×28 cm. Måste ha en kant som håller nötkladdet på plats när det väl är dags. Grädda i ca 9-10 minuter.

Gör nötkladdet under tiden. Hacka hasselnötterna grovt. Smält smöret och rör ner socker, sirap, vaniljsocker, mjöl, grädde samt nötterna. Låt koka ihop under omrörning så att massan tjocknar lite. Häll på degen och grädda ytterligare ca 15 minuter, Låt kakan svalna. Skär i bitar innan den är helt kall.

Vad tror du? Skulle det fungera med en typ kolakaka-smet till botten?

Ta hand om dig. Vi hörs imorgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *