Pizzasugen

Jag har ganska länge varit sugen på pizza. Då menar jag inte pizza som du kan åka och köpa. Jag har varit sugen på att göra egen pizza. Vi har gjort det några gånger och det blir väldigt gott. Det har inte alltid sett så fint ut men det har varit gott.

För att göra god pizza så måste man ha bra deg. Enligt mig det viktigaste. Tomatsåsen är ganska viktig men den går att fuska till utan att koka en från grunden med färska tomater. Vilket är gott men det går att ta genvägar. Med degen är det svårt att ta genvägar. Jag har provat det och det blir inte bra.

En deg ska helst kalljäsa och då behövs det några timmar. Jag har köpt hem jäst. Jag har allt som behövs för att göra degen. Jag har allt till resten av pizzan med. Det enda som saknats är orken till att göra degen. Vilket låter helt urlöjligt eftersom det inte tar någon tid alls nästan. Tiden som behövs är för jäsningen. Vilket kan göras under natten. Ändå, jag har inte orkat göra degen.

Igår kom jag på den smarta idén att man kanske kan fuska med degen i alla fall. Det kanske kan vara så att det går att köpa färdig deg. Då menar jag inte från butiken. Det kan hända att det dök upp deg hos oss mirakulöst igår. Det låter jag vara osagt. Det jag kan säga är att det finns jäst kvar i kylskåpet och igår åt vi pizza. En som blev väldigt lyckad och en som blev mindre bildduglig.

Vi gjorde Margerita. Tomatsås och ost. Det som jag egentligen tycker är den godaste pizzan som finns. Men mozzarella, annars vill jag ha annan sort. Det svåra är att få upp pizzan på spaden och in i ugnen. I ugnen ligger en gjutjärnsplatta som ska vara förvärrad innan man lägger på pizzan. Ett tips från coachen är att inte göra färdigt pizzan och sedan vänta lite innan den åker in i ugnen. Ett tips som redan är provat flera gånger och kanske att denna gången, så kommer coachen ihåg det med. Pizzan blir saggig och går inte få upp.

Den andra blev desto bättre. Lätt att tjoffa upp på pizzaspaden och nästan lätt att få den att glida av ner i ugnen. Det gick utan att något gick fel. Att var snabb är tricket helt enkelt. Maken ville ha mer mjöl och jag ville ha mindre mjöl. Nu är vi överens om att mängden mjöl är inte det avgörande utan snabbheten att få in den i ugnen.

Stenbänk underlättar att hålla på med pizzadeg.
Mycket ost ska det vara. Därför är det gott att göra hemma.

Att göra egen pizza ersätter inte att köpa pizza ute. Det går inte jämföra. Pizzan hemma blir något helt annat. Även om botten denna gången var väldigt lik att köpa ute. Grejen är att hemma kan du lägga på så mycket eller lite som du vill ha på. Hemma kan du ha saker och kombinationer som du kanske inte vill be om ute. Vi kommer köpa precis lika många pizzor ute som vi gjorde innan. Det är det vi äter hemma som kommer förändras.

Nu är mitt pizzasug stillat för denna gången.

Ta hand om dig. Vi hörs imorgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *