Det finns mycket att säga om mormor. Kanske aldrig kommer att kunna få fram allt. Igår satt vi och pratade om familjen. Om oss alla. Minstingen tog upp mormor och så klart drog vi igång på högsta växeln.
Vi berättade bland annat om den gången mormor skulle koka ägg. Maken är fantastiskt duktig på att koka ägg. Han får dem alltid krämiga i gulan. Mormor talade en dag om hur goda ägg han gjorde. Vi åt frukost tillsammans hemma hos oss. Som ni vet så har ju mormor ingen stressknapp i kroppen så det kan bli lite längre än vad som var tänkt på spisen. Som ärterna hon brände vid.
Av den anledningen så blev ofta mormors ägg hårdkokta. Inga studsbollar. Hon satte ju timer på äggen. Men det blev oftare hårda än krämiga. Mormor vill inte ha rinnig vita. Och så är det väl lite med oss alla. Vi tar lite extra för att verkligen inte få rinnig vita om vi inte vill ha det. Och det går då fort från krämig gula till hård gula.
Maken berättade hur han gör sina perfekta ägg. Han tar äggen. Lägger dem i kastrullen. Han använder alltid samma kastrull. Ofta samma mängd ägg. Han häller på vatten och sätter dem på spisen. När han sätter på plattan så sätter han på timern på äggen. Nio minuter.
Mormor är mycket nöjd över att fått veta hemligheten med perfekta ägg. Det går en tid och vi ska äta middag hos mamma. Vi ska äta nässelsoppa med ägghalvor. Som vanligt är mamma ute i sista sekunden. Äggen kommer fram på bordet oskalade. När vi har ätit nässelsoppa tidigare så har det alltid varit med hackade ägg blandade med smör, crème fraîche och gräslök. Men inte denna gången. Denna gången blir det ägghalvor med perfekt krämig gula.
Maken är först med att börja skala ett ägg. Det visar sig vara ganska svårt. För äggen är knappt uppvärmda. Det finns en vit fast hinna på insidan av skalet. Resten är ett rått ägg. Mormor blir alldeles förfärad. Hur är det möjligt? Hon hade ju gjort precis som hon hade fått lära sig av maken.
Maken frågar hur gjorde du då? Hon går igenom stegen. I med äggen i kastrullen. Maken frågar hur många ägg och vilken storlek på kastrullen? Mormor svarar att det var ju ganska många ägg, åtta, så en större kastrull. Hon fortsätter att hon fyllde med vatten och när hon satt på plattan så satte hon timern på nio minuter. Precis som hon fått lära sig.
Maken försöker med snäll och pedagogiskt röst förklara att det är många saker man behöver ta reda på när man kokar på hans sätt. Det första är spisen. Hur lång tid tar det innan det kokar upp? Och sedan spelar det roll hur mycket vatten och hur många ägg man använder. Så storleken på kastrullen spelar också roll.
Mormors ägg blev inte perfekt till soppan. Mormor kokade aldrig perfekta ägg efter makens recept. Kanske om maken varit där och tajmat allt att hon gjort det. Efter en tid så fick de också induktionshäll. Då hade det ännu en gång behövt att tajmas med tiden. Mormor kokade ägg på sitt egna vis. Det var lättast. På med äggen. Sätt timern när vattnet kokar. Om man missade när det började då gissade man hur länge och satte tiden efter det.
Ta hand om dig. Vi hörs imorgon.