Vi har EN lampa

En hel lampa har vi. Igår kom elektrikern på morgonen. Jag trodde inte vi skulle få någon el innan detta året var slut men igår varde det ljus. Han hade sagt att det eventuellt kunde bli att vi fick upp en lampa innan jul. Men det brukar vara mycket snack och lite verkstad från hantverkare. Så det hade jag släppt och tänkte att det blir när det blir. I torsdag eftermiddag ringde han och sa att på fredag morgon dyker två stycken upp.

Anledningen till att de kom var att de behövde hålla sig på orten med småjobb just igår. Så då passade det bra om de kunde komma till oss. Och självklart så var de välkomna. Vi har nu fyra stycken lampor uppsatta på väggarna i carporten samt på en på husväggen. Varav en fungerar och är inkopplad. Den på husväggen. För där är strömmen klar inifrån. De andra fyra kommer kopplas in när vi får elcentralen i förrådet. Då kopplas också alla spottar in som sitter i taket. Det går framåt!

Inte bara det, vi har också en ringklocka. Som lyser, så ingen missar vart man ringer på. Underbart. Dessutom den gamla sorten som går på el istället för batteri. Vilket nästan alla nya går på. Vilket vi har haft i våra arbetslokaler. Jag kan säga att batterierna behöver bytas förvånansvärt ofta. Väldigt skönt alltså att denna går på elen. Elektrikerna tyckte det var väldigt roligt att se om det fanns ström i kablarna. Vi har en fungerande ringklocka. Underbart.

Och ljus från vår lampa. När vi kommer ha fem så kommer det bli väldigt ljus. Lägg på lite spotlights på det så kan vi hitta en nål i höstack enkelt på vår uppfart. Det kommer att bli fantastiskt bra när det är klart.

Sedan var det som vanligt fredag och den förhatliga städningen. Jag varvade städningen med att baka. Det gjorde det lite roligare. Och så fick vi nybakt saffranslängd till kvällsfikat. Det var gott. Av en slump så råkade vi se Julens alla bak med Johan Sörberg och Tina Nordström i veckan. Då hade jag redan bestämt att jag skulle göra saffranslängder. Och det första de gjorde var en saffransdeg och sedan lite olika varianter av den. Bland annat en saffranslängd.

Jag har aldrig varit så förtjust att ha russin i brödet. Om jag har haft det så har det varit nertrycka i bullarna. Därför jag föredrar längd för då kan man skippa russinen. Nu blev jag lite inspirerad till att prova att blötlägga russin i glögg för att ha dem i degen. Johan blöta de i vatten en timma innan han gjorde degen. Jag lät de stå ett dygn i glögg. Det blev toppenbra kan jag avslöja. Jag älskar glögg. Och att få in den smaken i russinen precis så att man känner det var perfekt.

Det kommer jag alltså göra igen. Med russin i. Jag provade också att frysa någon längd innan den jäst utbakad. Det tipsade Johan också om. Så nu får vi se på julafton om det var ett bra tips eller inte. Idag blev det väldigt gott så jag har stora förhoppningar om att det kommer bli bra på julafton också.

Sedan är mitt julstök egentligen över. Jag behöver göra inlagda päron snart. Så vi har på julafton. Det är önskemål från mamma. Det mamma vill ha, det får mamma. Sedan blir det mest till att tänka på det som kommer efter jul. Att riva. Det blir mer stök än vad som varit innan till jul.

Dagen igår gav oss ljus. Både i carporten och genom saffranslängden. Det ska jag njuta av hela helgen. Jag kanske till och med kan lyckas ta någon bild så ni ser hur det blev. Ljuset finns kvar men hur det går med längden får vi se om den överlever tills kameran kommer fram.

Ta hand om dig. Vi hörs imorgon, med eller utan bild på bullen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *