Boken om Mormor, 4

När mormor skulle testa nytt recept på kräftor. Mormor kokar de godaste kräftorna, Ever. Varje år så samlades släkten för det stora Skabberaset i augusti. Skabberaset gick runt bland mormors syskon. Det bestämdes vem som skulle ha med vad i mat. En kunde ha köttbullar och någon annan prinskorv. Nästan alltid låg det på mormor att ordna omelett med kantarellstuvning och kanske något annat. Kräftor hade varje del av syskonskaran på sig att ordna så det fanns så det räckte till dem som kom från den delen. Mormor har alltid varit duktig på mat. Mat är också något som är viktigt för oss i vår familj och släkt.

Mormors mycket goda kräftor.

Detta var en tradition som samlade alla syskonen och många ur kusinskaran samt deras barn. Just för att mat enar och samlar oss. Alla älskar kräftor så Skabberaset ville man inte missa.

Ett år så ville mormor prova på något nytt och hittade ett recept med honung i. Först så äter man vanlig mat och sedan kommer höjdpunkten med kräftor. Även om alla har med sig ”egna” kräftor så äter alla av allas. Naturligtvis bedöms allas och betygsätts. Mormors kräftor har alltid varit i topp. Tillräckligt salta, mycket dillsmak och alldeles underbara.

Detta året, vilket är för 20 år sedan ungefär, så hamnar mormors kräftor i botten. Det blir kräftor över. Vilket är chockerande. Även de åren som alla tycker att de tagit i så de spricker med hur många kilo kräftor som kokats så ha de nästan alltid tagit slut. Inte detta året, detta året blir det ganska många kräftor över. Idag nästan två decennier senare så kommer frågan när kräftor har kokats: Det är väl inte honung i?

Mormor hoppas på att detta någon gång ska preskriberas. Det kommer det aldrig. Använd inte honung när du kokar kräftor! Det du däremot ska använda är mycket grovsalt men framför allt MYCKET (väldigt mycket) krondill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *