Marmeladen som inte blev till skryt

Igår gjorde jag marmelad. Eller jag försökte göra marmelad. På aroniabär. Jag gjorde precis enligt alla konstens regler. Trodde jag. Eller tror jag forfarande. Men ändå så är det ingen marmelad. Det är en väldigt lös röra. jag kan inte ens kalla det sylt.

När jag ställde in den i kylen igår så var den precis lika lös som när jag hällde upp den. Tomatmarmeladen var lösare när jag hällde upp den som sedan nästan stelnade helt. Lingonsylten som var lös när jag hällde upp den blev väldigt fast sylt. Nästan marmelad skulle man kunna kalla den. Ändå så har jag ingen aroniamarmelad nu.

Kanske det var för att bären var frysna när jag gjorde den. En väldigt bra sak var att frysa ner bären orensade. Det var hur enkelt som helst att rensa bären när de var stelfrusna. Ett tips som faktiskt är bra. Annars så blev det inte så bra. Denna marmeladen kan jag inte direkt skryta om. Det jag kan göra är att ge mig beröm för smaken. Den blev toppengod. Men lös.

Den är dessutom så god att den skulle vara ljuvlig på en ostbricka. Det blir svårt att ha rinnande marmelad till osten på kexen. Det får bli en dipp istället. Alla får en egen burk som man dippar kexen eller osten i. För marmelad, det är den inte. Jag får prova den i flingor med mjölk som sylt. Den kommer säkert ge god smak till mjölken. Precis som när man äter färska blåbär med grädde eller solmogna jordgubbar som är riktigt saftiga. Det är gott. Den är dock väldigt söt. Därför den skulle bli så bra till ost men kanske inte lika bra till flingor.

Aronia har jag aldrig ätit innan. Aronia ska vara väldigt nyttiga. Kanske inte så nyttigt med allt socker i. Men gott. Jag måste lyckas få till en fast marmelad. Med tanke på att jag gjorde på sju liter bär och fick sju liter, vad det nu är, så kommer det nog dröja innan jag gör det igen. Jag får hoppas att jag kommer ihåg nästa år hur jag gjorde så att jag inte gör likadant igen. Frysta bär kommer jag dock ha igen. Men de kanske ska tina innan processen med kokningen startar. Jag vet inte men det blir inget skryt idag. Och denna dåliga saken måste jag ju komma ihåg för att kunna rätta det till nästa år så jag kan fortsätta med självberöm.

Ta hand om dig. Vi hörs imorgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *